maandag 19 december 2011

Chioggia

Chioggia ligt in de provincie Veneto, niet ver van Venetië op het zuidelijkste puntje van de lagune.  Chioggia bezit al sinds jaar en dag een van de grootste vissershavens aan de Adriatische Zee. De dorade die er verkocht wordt zou van uitzonderlijke kwaliteit zijn, maar er komt ook groente uit Chioggia, de heerlijke rode sla en het rood-wit gestreepte bietje, met dezelfde naam, beide gelukkig zeer goed verkrijgbaar in de winter!
De vismarkt van Chioggia, dorade, inktvis, vongoles...
 De beet van de sla is geweldig, stevig en niet te vergelijken met onze snotterige kroppen groene sla. Radicchio di Chioggia(roodlof) wordt de sla genoemd, de Italianen doen er van alles mee, door de risotto en  als witlof in de oven, ze gooien de sla zelfs in grote stukken op de grill! Fijn dat deze sla ook hier goed te krijgen is, vaak wordt de radicchio door de Italianen in september voor het laatst geoogst, ze laten de wortels gewoon in de grond zitten. In november steken ze de wortels eruit en doen ze samen met aarde in een bak, deze wordt binnen weggezet in het donker, af en toe een beetje water en ze groeien weer, en blijven mooi op kleur door het donker. Zo eten ze de hele winter verse sla!
Toen ik in de winter van 1982 Venetië bezocht verbaasde ik me over de enorme hoeveelheden rode sla die daar op de markt werd aangeboden, nu begrijp ik het pas; op een steenworp afstand werd ze immers geteeld.
Bietola da Orto di Chioggia
Het bietje uit Chioggia, bietola da orto is een beetje zoetig en wat verfijnder van smaak als onze rode biet. Als je de biet rauw eet in een salade zit er in de verte iets van radijs in de smaak. Ik heb de biet flinterdun gesneden voor de salade, zo dun dat de plakjes bijna transparant zijn. Met wat julienne gesneden wortel, rode ui en geroosterde pijnboompitjes, beetje balsamico-vinaigrette, zo eet je een bijna zomerse salade in de winter.
 De biet kan ook in de oven geroosterd worden, eerst de biet een minuutje of 20 koken in water met een beetje zeezout, daarna even schillen, in stukken snijden, peper en wat verse tijm toevoegen en dan in een ovenschaal met wat olijfolie. De voorverwarmde oven op 180˚ en de biet nog zo'n 25 minuten laten roosteren.
 Bij verhitting verliest de biet wat van zijn kleur, maar het zebra-patroon blijft evenwel goed zichtbaar.
Bakken kan ook, snijdt wat biet in dunne plakjes, samen met wat winterwortel en sjalottjes. De sjalotten in grote stukken. Verhit een wokpan met wat olijfolie en voeg de groenten toe, doe er een klein beetje zeezout bij. Bak het geheel in een minuut of tien beetgaar, gooi er in de laatste minuut wat knoflook en (zeer)fijngehakte paprika bij.
Haal de wokpan van het vuur en strooi er wat peterselie en peper over, voeg eventueel een beetje ingekookte balsamico-azijn toe, het zurige doet het goed met de enigszins zoete biet en wortel.
Voor de thuiskweker!
Radicchio di Chioggia
De bietola wordt ook in het zuur bewaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten